הרפואה אותה אנו מכירים כיום שונה בתכלית מהרפואה שלפני עשור. ההתקדמות הטכנולוגית, שלל הבדיקות, התרופות והטיפולים הניתנים כיום, הביאו לכך שמחלות רבות ניתנות לאבחון ולטיפול מוקדם ובאופן מיטבי.
אולם לצערנו, אנו עדיין עדים למאות מקרים של רשלנות רפואית מצד הצוות הרפואי, כאשר לא מדובר בהכרח ברשלנות של הרופא המטפל (אונקולוג) בלבד, אלא דווקא ברשלנות בשלבים מוקדמים יותר של רופא המשפחה, של הרדיולוג המפענח את בדיקת ההדמיה, של בדיקת מעבדה שלא פוענחה בצורה תקינה ועוד.
לאבחון מוקדם של מחלת הסרטן יש חשיבות רבה בכל הנוגע לסיכויי ההחלמה. גילוי של המחלה בשלב מאוחר, מתן טיפול שגוי ואף טעות באבחון המחלה – הן דוגמאות לרשלנות רפואית שמתרחשת כל העת ויכולה להכריע לא פעם בין חיים למוות.
להלן הטענות ברשלנות רפואית בתחום האונקולוגיה (סרטן):
1. אבחון מאוחר של המחלה (הגידול) – לאבחון מוקדם של המחלה חשיבות מכרעת לעניין סיכויי ההחלמה, והוא מהווה את ההבדל במרבית המקרים בין חיים למוות.
2. אבחון המחלה היה שגוי וכפועל יוצא הטיפול שניתן לחולה היה שגוי.
3. מקרים בהם המחלה אובחנה נכון, אולם הטיפול שניתן לחולה היה רשלני.
מתי יכולה להתקיים רשלנות רפואית?
כאמור, רשלנות רפואית באונקולוגיה יכולה לצערנו להתקיים על ידי גורמים רבים ובנקודות זמן שונות במהלך שלבי המחלה, וזאת ממספר סיבות כגון:
- אי הפניית מטופל לביצוע בדיקות סקר – בדיקות הסקר נועדו לאבחן גידולים סרטניים בשלבים מוקדמים ואף טרום סרטניים כגון: בדיקת פאפ(PAP) לאבחון סרטן צוואר הרחם, בדיקת ממוגרפיה לאבחון סרטן שד, בדיקת דם סמוי בצואה לאבחון סרטן המעי, בדיקת סקר שומות לאבחון סרטן העור וכו'.
- התעלמות ו/או חוסר התייחסות לתלונות ספציפיות של מטופל – תלונות שמחייבות הפנייה לביצוע בדיקות שונות שיש בהן כדי להוביל לאבחון המחלה כגון: בדיקות דם, בדיקות דימות (CT, אולטרה סאונד, MRI, רנטגן, ממוגרפיה ועוד).
- רשלנות בפענוח בדיקות שבוצעו למטופל – כך לדוגמא, בדיקת ממוגרפיה, בדיקת CT, ובדיקות פתולוגיות אשר לא פוענחו נכון, והובילו למתן טיפול שגוי ו/או להיעדר טיפול כלל.
- רשלנות באבחון המחלה ממנה סובל המטופל מבחינת סוג המחלה ו/או שלב המחלה בה הוא מצוי, דבר המשליך על סוג, אופי ומועד הטיפול.
- מתן טיפול שגוי במחלה כגון טיפול לא נחוץ, טיפול בתרופות פגות תוקף, טיפול תרופתי לא נכון בסוג המחלה, טיפול תרופתי במינון שגוי ועוד.
מקרים רבים של מחלת הסרטן ניתן למנוע או לאבחן כבר בשלבים מוקדמים!
יש להדגיש כי ישנם מקרים בהם ניתן היה למנוע את התפרצות המחלה לדוגמא על ידי:
- ביצוע בדיקות גנטיות לנשים המצויות בסיכון גנטי לחלות בסרטן השד והשחלות.
- ביצוע בדיקות שיש בהן כדי לאבחן את המחלה בשלב הטרום ממאיר.
- טיפול נכון בנגעי עור חשודים ועוד.
הפיצוי הכספי
לאור העובדה שבמקרים רבים הרשלנות לא גרמה להופעת המחלה אלא רק להתפשטותה, הפיצוי שיתבע יהיה בגין אובדן סיכויי ההחלמה והוא יכול להגיע למיליוני שקלים.
מרכיבי הפיצוי יכללו פיצוי בגין אובדן הכנסה, עזרה, קיצור תוחלת חיים, כאב וסבל, הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה ועוד.
חשוב לדעת כי גם במקרה בו מטופל החלים באופן מלא מהמחלה, יש לו עילת תביעה והוא יכול להיות זכאי לפיצוי.
במקרים של רשלנות באבחון, יבחן בית המשפט מה יכול היה להיות מצבו של המטופל לו היה מאובחן במועד, לעומת מצבו במועד אבחנתו בפועל.